THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

.

.

.

.

Monday, December 26, 2011

Read it 2 !


Assalamualaikum wbt..
di petang ISNIN yg indah neh 
sekali aku aku TERJAH ke laman facebook sorg temanku
Tertarik dgn kata2 di bawah ini

so nak share with u all guys,,
READ it K :)



Saat penciptaanmu,
Allah tidak pernah COPY-PASTE.

DIA buat SETTINGS hidupmu indah,
DIA pilih MINIMIZE kelemahan dan MAXIMIZE kelebihanmu.
semua yg baik DIA INSERT ke dalam hidupmu.

DELETE semua kesalahan dan SAVE masa depanmu.
DIA akan selalu membawamu NEXT tanpa BACK dalam masa lalu.
bahkan SKIP saat kecelakaan akan menimpammu.

Saat kau perlu, DIA menyediakan HELP untuk QUIT dari masalahmu,
DIA selalu setia tunggu hatimu OPEN dan siap untuk DIA EDIT.

DIA takkan mau EXIT dari hidupmu sebab
engkaulah FILE berharga sebagai PRINT kasihNYA.

Bahkan DIA rela CLOSE maut untuk menjadi OPTIONS keselamatanmu.
jangan lupakan DIA..TAKBIR!


Tamat.. 
 


Sunday, December 25, 2011

Read it !

 
Assalamualaikum wbt..
Nothing to say..just wanna share with u all guys..
HAYATILAH .....
Dari Ali bin Abi Talib r.a.: Aku dengar Rasulullah s.a.w. bersabda, “Tiga golongan dari umatku akan mengisi neraka jahanam selama 7 kali umur dunia. Mereka itu adalah:
1. Orang yang gemuk tapi kurus
2. Orang yang berpakaian tetapi telanjang
3. Orang yang alim tapi jahil

* Adapun yang gemuk tapi kurus itu ialah wanita yang sihat tubuh badannya tetapi kurang ibadat.
* Orang yang berpakaian tetapi telanjang ialah wanita yang cukup pakaiannya tetapi tidak taat agama.
* Orang yang alim tapi jahil ialah ulama yang menghalalkan yang haram kerana kepentingan peribadi.
 
 

Saturday, December 17, 2011

Hayatilah


‎"Di AKHIRAT kelak, seorang itu TERKEJUT apabila melihat CATATAN amalan KEBAIKAN yang tidak pernah dilakukannya di DUNIA.

Maka, dia bertanya, 

"Wahai TUHANku, dari manakah datangnya KEBAIKAN yang banyak ini, sedangkan aku tidak pernah MELAKUKANNYA."

Maka ALLAH menjawab,

"Semua itu adalah KEBAIKAN (PAHALA) orang yang MENGUMPAT engkau tanpa engkau KETAHUI."

(Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili).



 p/s : orang lain bergosip/mngumpat kita, kita dapat pahala FREE mereka pulak dpat dosa FREE! alhamdulillah, so klu ada org lain duk sebok nak mngata ke pape, ucap lah alhamdulillah. :)






" BERUNTUNGNYA WANITA YANG MEMPUNYAI RAHIM "

Assalamualaikum...wbt

Sebok2 view one's of my friends nye FB, sempat baca info neh..rasa MENARIK..then nak SHARE dgn korang..so selamat membaca !!!






" BERUNTUNGNYA WANITA YANG MEMPUNYAI RAHIM "




1.) Dia bekerja dengan Tuhan..jadi 'kilang 'manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari.Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang...sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita,sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi,seluruh dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin,itu dianggap mati syahid..Allah izinkan terus masuk Syurga..Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur.

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami:seluruh kebaikan suaminya,semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari..

Bila dia lihat suaminya termengah-mengah di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya,jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.

Di dunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

6. )Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain.





Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya.Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA........



Batu Bunga Serai Wangi


Assalamualaikum..wbt..


Korang pernah dgr tentang batu daripada pokok bunga serai wangi x?
Yang peliknya batu tersebut boleh pulak dijadikan batu cincin utk si penggemarnya.




OK..apa yg aku dengar & lihat


Untuk pengetahuan korang pokok bunga serai wangi neh apabila dah tua dan mengeluarkan bunga, org cakap kat bawah dia akan ada batu permata.

akan tetapi x semua org yg boleh mencabut serai wangi tersebut.
selain itu juga, hanya insan2 tertentu sahaja akan mendapat mimpi mengenainya..


Ini la rupanya batu serai wangi yg dijumpai di bawah pokok serai wangi.
memang cantik utk dijadikan batu cincin.
Kelebihan batu serai wangi berkenaan plak, si pemakainya akan mendapat sedikit sebanyak kelebihannya.
Dikatakan batu serai wangi boleh dijadikan pemanis atau pelaris kepada si pemakainya.


humm..
BENAR atau tidak
HANYA ALLAH sahaja yg mengetahui kebenarannya


sama-sama kita renungkan :)






Thursday, December 8, 2011

PuiSi CheNTa


Malam2 neh terasa plak nak berJIWANG
ahakkzzz...

Juz nak share dgn korang puisi cinta dr hati
di COPY PASTE dari majlis perkahwinan
Zaharil Adzim & Shiera Ayob





so SWEET...


Aku pasti punya masalah
Tiap kali ingin menulis puisi buatmu.
Entah kenapa, kuasa cintamu lebih hebat
Dari kata-kata yang akan terkeluarkan.
Saat itu langsung aku setuju yang dirimu satu.
Dan hari ini kau menjadi isteriku.

Ampunkan aku kalau aku pernah berkasar,
Ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik,
Ampunkan aku kalau aku pernah menjerit,
Ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, melolong,
Isteriku, percayalah sebabnya ialah kasih dan cinta.

Akan ku jaga kau seperti ku jaga diriku sendiri,
Memang hidup itu tidak pernah ada jaminan keselamatan, 
Bahaya, ancaman di mana-mana
Tapi selagi kau dalam dakapanku,
Aku berjanji akan menjagamu
Setiap saat dan waktu,
Setiap siang dan malam,
Setiap guruh dan hujan,
Setiap panas dan terik,
Setiap nafasku.

Aku sering menadah telapak tangan,
Dan memohon pada Tuhan,
Agar kau, bukan sahaja kau menjadi isteriku,
Tetapi menjadi isteri yang disayangi Allah Ta’ala

Isteriku.
Selamat datang ke hidupku,
Selamat menjadi isteriku.
Selamat menjadi ibu pada anak-anakku kelak.
Selamat menjadi menantu ibu bapaku.
Selamat menjadi adik dan kakak pada adik-beradikku.
Selamat menjadi keluargaku.
Selamat menjadi pelengkap hidupku.
Selamat menjadi separuh dari aku.



So sweet..tetiba rase EXCITED nak KAWEN..
hahaha....



SEKIAN ~~







Wednesday, December 7, 2011

WORDS !



SOMETIME we must get HURT in order to grow
We must FAIL in order to KNOW that
sometimes our vision is CLEAR
only AFTER our eyes are
WASHED  away with TEARS...



Sunday, December 4, 2011

Kasihnya ibu !!


Tersentuh rasa hati neh membaca coretan di bawah neh..
sempat aku copy paste dari fb slh sorg temanku
dan ingin aku kongsikan bersama pembaca2 yg lain


selamat MENGHAYATI !!!


Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)
Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , " Mmaaakkkk ! "
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .

Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .
Aku ada pasangan hidup sendiri .

Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !

Renungkan :

" Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak

" Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . "

Berderai air mata jika kita mendengarnya .

Tapi kalau mak sudah tiada .

" MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! "
Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu . Si ibu segera mengesatkan tangan di aprOn menyambut kertas yang dihulurkan Oleh si anak lalu membacanya . KOs upah membantu ibu :



1) TOlOng pergi kedai : RM4.00

2) TOlOng jaga adik : RM4.00

3) TOlOng buang sampah : RM1.00

4) TOlOng kemas bilik : RM2.00

5) TOlOng siram bunga : RM3.00

6) TOlOng sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca , si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya . Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama .


1) KOs mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) KOs berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) KOs air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) KOs kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) KOs menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu . Si anak menatap wajah ibu ,memeluknya dan berkata ,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya .







Saturday, December 3, 2011

Edit again !


Nothing to say
Juz nak share sum pictures that have been edited 

actually dah lama edit tapi teman xde mase nak updated d sini
sbb mngenangkan teman terlalu busy dgn LIFE skrg..

model nya : My cousin UNA
location : bendang kat belakang umah teman ler
time : during raya haji dis year







sekian

jumpa lagi with another picture..




Friday, December 2, 2011

Malang X BERBAU....


Orang Tua2 selalu berpesan..
Beringat sebelum kena..

TAPI..
dah kena nak buat cmna kan..

Malang xberbau ..
Kalau la kita boleh hidu malang tuh..
dah jadi cite lain plak..

29 November jam 7.30 malam
bertempat d jalan2 sempit depan apartment Mutiara Height Penang,
sekali lagi aku kena langgar oleh seorang "apek" yg sgt tidak bertanggungjawab.

kenapa?

kenapa aku labelkan die x bertanggungjawab?
udah le langgor aku..lepas tuh boleh blahh camtuh je
tanpa rasa bertanggungjawab atas aku yg terlantor kat atas jalan raya tuh..

sikap manusia apakah macam tuh..
sedih gile bercampor rase geram sgt..
dah tau jalan tuh busy..xpayah nak  bawak laju2
prihatin la dekat org2 sekeliling.

ALHAMDULLILLAH
aku selamat.

after medical check up dan xray
Doctor inform aku nye soft tissues kat tangan kanan injured


adoii..berbandage la ke sana sini.
cam tangan gajah dah aku tengok.
kembang semangkuk


so dapat MC 2 days..
balik kampung..:(

yg penting aku bersyukur sbb
aku SELAMAT !!
alhamdulillah.








Sunday, November 27, 2011

Best Moments in My Life !


Teringat incident selasa lepas 22 November
di mana time lunch hours.
as usual beliau akan datang and kiteorg akan pergi lunch together
xtau nape tetiba hari tuh nampak die semacam je
cam ade sumthin yg d sembunyikan.

sampai kat kedai makan Mutiara depan Komtar.
order makan & minum.
tapi beliau xnak makan.
PELIK..
at last aku makan sensorg.
baru nak jamah sepinggan maggie goreng yg sgt2 sedap tuh..
tetiba.....

"U..Kita kawen jom !!! "

terkedu aku dgr persoalan tuh..
aku mimpi ke? he proposed me?
OMG...pmpn mane yg xsuka bila org yg kita syg soal kita cmtuh kn.
aku suka tapi xtau nak reply cmne.

perkataan yg keluar dari mulut aku...

" Nanti kite bincang lain k " !!!


so..bincang punya bincang..
dah ade kata persetujuan..



********

Ya Allah..
Kau permudahkanlah segalanya..
andai benar jalan yg aku pilih ni Ya allah ~~




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...