THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

.

.

.

.

Tuesday, December 24, 2013

Puding Laici Chenta Hati


Assalamualaikum wbt.
Selamat Pagi Selasa

Hari ni punya entry, aku nak share dgn korang cerita AHAD lepas.
Ada pertandingan memasak puding antara belia2 kampung

So dengan berbesar hatinya aku pon join.
Dalam hati xtau lagi nak masak puding apa.
Bukannya reti sangat pon,
p/s : makan puding tau la ****tettt


So berbekalkan resepi peninggalan arwah kekanda tersayang
Aku pon masak la Puding Laici kesukaan beliau
Aku just adjust sket2, bg ada sedikit kelainan


******

The best part is bila pengerusi majlis announce nama pemenang
2nd winner " Ros Syazwani Ahmad "
Syukur  A L H A M  D U L I L L A H
menjadi juga, rezeki dari ALLAH
dan hadiahnya percutian ke Langkawi 2 hari 1 malam.

******
So aku just nak share dgn korang Puding Laici a.k.a Agar2
Xsusah mana pon, simple, easy and jimat masa.



Bahan : 1 tin laici, 1 tin susu cair, pewarna merah/sirap, gula, serbuk agar2.

Cara penyediaan :

1. Korang masakkan agar2 sehingga sebati.
2. Masukkan laici (yg diblender) bersama-sama susu cair
3. Masukkan sedikit pewarna dan gula secukup rasa.
4. sedia dihidangkan.

p/s : aku frust sket sbb sepatutnya time tuh nak hias puding dgn buah strawberry, tapi buah dah busuk kat dkm freezer. alamatnya letak kismis je, itu pon berjaya jugak. hehehe. AMIN.


**SELAMAT MENCUBA.

Friday, December 13, 2013

Hari Kelahiran insan - insan KESAYANGAN


Assalamualaikum dan Selamat Pagi Jumaat.

Mode : Ceria + Mengantuk***lebih 20x dah menguap.

Hari ni nak update pasal cerita last week, sabtu punya cerita..
Entah kenapa sejak2 kahwin ni aku rasa malas nak mengadap lappy..
So disebabkan itulah baru hari ni nak update.

*******

Actually last Saturday hari lahir mami kesayangan Pn Baayah Sharif, 7 Disember.
H A P P Y  B I R T H D A Y mak. 
Hopefully all your wish comes true
LOVE U DAMN MUCH.
So, ada majlis kesyukuran diadakan, dan birthday party utk
 my nephew, Amzar Khalis on 6 Disember. 


***just wanna share our happiness***








sekian

Friday, December 6, 2013

Sad STORY


Assalamualaikum wbt..

Pagi Jumaat yg sangat indah.
Semangat berkobar2..sebab hari hari last berkerja utk minggu ni.

On PC ~ Buka Facebook ~ Baca status kengkawan

Then terbaca satu status yg sangat2 terharu bila membacanya
So nak share dgn uolss blogger2 di sini.

*********

Kisah Sedih!! Nilai Seorang ISTERI 

Berikut adalah perkongsian kawan penulis di Facebook.
Apabila membaca ini, kita akan dapat faham apakah nilai sebenar seorang isteri. Seorang penceramah mengadakan permainan kecil kepada tetamu di dewan yang sudah berkeluarga dan meminta 1 orang datang kedepan. 

PENCERAMAH : ” Tulis 10 nama yang paling rapat dengan anda” 
 
Lalu lelak
i tersebut menuliskan 10 nama, disana ada nama jiran, orang tua, teman kerja, sahabat, anak dan juga isteri nya serta seterusnya. 

PENCERAMAH : Sekarang silakan pilih 7 diantaranya yang sekiranya anda ingin hidup terus bersamanya. 
 
Lelaki itu menghapus 3 nama yang ditulisnya tadi. 

PENCERAMAH : Hapus 2 nama lagi,sehingga tinggal lah 5 nama lagi yang ada di papan tersebut. 
 
PENCERAMAH : “Hapus 2 nama lagi”, maka tinggal 3 nama, iaitu nama orang tua, anak dan isteri nya.

 ***Suasana dewan menjadi hening, mereka berfikir semua sudah selesai dan tak ada lagi yang harus dipilih. 

 
Tiba-tiba PENCERAMAH berkata : “silakan padam 1 nama lagi!”, 
 
Lelaki itu perlahan mulai mengambil keputusan yang sulit dan menghapus nama orang tuanya secara perlahan. 

PENCERAMAH : Silakan pilih 1 nama lagi!. 

 
Lelaki menjadi bingung. Kemudian mengangkat kapur dan lambat laun mulai menghapus nama anaknya dan lelaki itu pun menangis. 

Setelah suasana tenang, 

PENCERAMAH bertanya kepada lelaki itu. :” kenapa kau tidak memilih orang tuamu yang telah melahirkan dan membesarkanmu, 
tidak juga memilih anak yang darah daging anda sendiri, 
sedangkan isteri itu dapat kau cari lagi.” 

Semua orang di dalam dewan tersebut terpaku menunggu jawapan dari lelaki tersebut. 

Lalu lelaki menjawab:
” Seiring waktu berlalu, orang tua saya akan pergi dan meninggalkan saya, sedangkan anak jika sudah dewasa akan berkahwin , setelah itu juga pasti akan meninggalkan saya. Sedangkan yang benar-benar boleh menemani saya dalam hidup ini hanyalah ISTERI saya. Orang tua dan anak bukan saya yang memilih, tapi Tuhan yang menganugerahkannya. Sedangkan ISTERI, sayalah yang memilih dari sekian banyak wanita yang ada di dunia ini.”


 
Semoga kita semua boleh mengambil hikmah dari cerita diatas...







Wednesday, December 4, 2013

EGO kah aku??

Assalamualaikum wbt.

Di kesempatan waktu rehat yg ada ni, just nak berkongsi dan meluahkan perasaan hati yang tak tertanggung lagi dgn korang2 semua.

hopefully ada yg memahami ~~ ^_^

********


EGO ! aku rasa semua orang ada perasaan tersebut.
Cuma perbezaannya ego tersebut tahap melampau atau pun tidak.
AKU ?? Aku selalu rasa aku x ego tp pada hakikatnya aku sendiri x tau mana yg benar mana yg tidak.

Ada juga aku berkongsi rasa dgn sahabat2 yg aku sayangi
Jawapannya hampir sama. AKU mmg EGO !
SO hari ini saja dah 3 orang cakap aku EGO.
OMG ~~

Hubby pon selalu cakap:

 " Syg, awak ni ego sgt la, apa salahnya awak belajar mengalah sekali sekala.
Mesti awak HAPPY lepas ni..."

Sometimes aku rasa semua orang salah, aku je yg betul.
Macam situasi td, aku ke Mahkamah atas urusan kerja then terserempak dgn seorang teman lama. Actually hubungan antara kami mmg tidak baik disebabkan ada sedikit salah faham dan dah bertahun2 kami tidak bertegur sapa.
Aku buat2 jalan dan seolah2 xnampak beliau.

EGOkah aku???

*******

**perlu bermuhasabah diri.^_^
insyaallah akan cuba perbetulkan diri supaya mnjadi insan yg sempurna..


Tuesday, December 3, 2013

Im back !


Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah keadaan semakin pulih hendaknya
Selepas sekian lama mendiamkan diri dan menyepikan diri
Now im back to write again ~ awesome ^_^

*******

Today is my 1st day at new office
Everythings was fine
Banyak benda baru yg di pelajari..
Banyak informasi yg berguna dan boleh di guna pakai..

Hopefully everythings dipermudahkan..AMIN.
I AM HAPPY with my new job
T H A N X S to ALLAH
sesungguhnya kesabaran itu adalah amat diperlukan

*******

Now...4.31 p.m already...

***bersiap2..going back home on 5 p.m..

***miss my hubby damn much ^_^


Friday, August 23, 2013

The Beauty of Mathematics


Assalamualaikum & Salam Sejahtera 
To all bloggers 


Entry kali neh saya nak ajak semua main GAMES MATHEMATIC.
Puas saya memikirkan jawapan kenapa dapat macam tuh. 
Mmg totally sama, dan saya dah cuba pada byk number.
Jadi nak share dgn korang mana la tau korang tau boleh ajarkan saya .

Actually saya COPY PASTE dari salah seorang teman.


******


Percaya atau tidak dari number handphone seseorang itu kita akan tahu usianya.

 Percaya ??

Tak Percaya ???


JOM kita cuba sama - sama

C A R A - C A R A N Y A :


(1) Lihat angka terakhir no handphone anda... 

(2) Dikalikan 2 

(3) Ditambah 5 

(4) Dikalikan 50 

(5) Ditambahkan 1763 

(6) Ditolak tahun kelahiran anda.


Sekarang anda mendapatkan 3 angka.
Angka PERTAMA adalah angka terakhir no Handphone anda...

Angka KEDUA dan KETIGA adalah UMUR ANDA .. !




Cuba dan buktikan sendiri ya selamat mencuba ... !!!
Kalau anda tahu jawapannya kenapa begitu please give me a comment.




Misteri Kehilangan Anak Di Dalam Kandungan



Assalamualaikum wbt...


Di hari Jumaat yang mulia ini saya terasa ingin berkongsi dengan anda semua satu kisah yang saya anggap agak pelik tetapi BENAR dan sedikit menyeramkan.

Semoga kita semua jadikan iktibar dan pengajaran. Mungkin ada sebab kenapa dan mengapa semua ini berlaku, semuanya hanya dengan kuasa ALLAH S.W.T dan kita hambanya di duga semampu yang boleh.


Rentetan dari kemalangan yang menyebabkan suami saya mengalami patah tangan kanan. Jadi kami membuat keputusan untuk berubat secara tradisional. Kami pergi berubat di sebuah kampung daerah Kodiang. Alhamdulillah berkat kesabaran beberapa kali berkunjung ke sana, dan bertemu dgn bomoh patah berkenaan, suami saya sudah pulih seperti sedia kala. 


Last refer ke hospital, pihak hospital sangat terkejut di sebabkan tulang sudah bercantum semula. A L H A M D U L I L L A H syukur kepadanya. Semuanya dengan kuasa ALLAH swt.




*******


Apa yang saya nak ceritakan di sini adalah pengalaman  berkunjung ke sana, saya bertemu dengan sepasang suami isteri yang menetap di sana yang mana mempunyai pengalaman agak misteri.

Korang percaya x adanya " alam bunian x ? " 

Sebagai seorang yang beragama ISLAM kita wajib mempercayai adanya alam ghaib, syaitan, iblis, bunian dan sebagainya. Setinggi mana pun ilmu yang di pelajari oleh seseorang insan itu, kadang2 ianya tidak tercapai dek akal fikiran, sehinggakan boleh menyebabkan hilang kewarasan seseorang manusia itu.

Bercakap tentang alam bunian, alam ghaib dan sebagainya, sebenarnya ikhlas saya berbicara di sini, saya tahu akan kewujudan semuanya, tetapi tidak pernah langsung terlintas di fikiran saya semuanya berlaku sehingga lah saya bertemu dengan pasangan suami isteri berkenaan, kelu lidah dibuatnya mendengar akan kisah mereka.
 


 ********


Mawar ( bukan nama sebenarnya ) dan suaminya Ahmad, sudah berkahwin hampir 5 tahun, dan sepanjang perkahwinan mereka Mawar mempunyai pengalaman mengandung sebanyak 3 kali tetapi mereka langsung tidak pernah melihat bayi2 berkenaan. Menurut Mawar bila tiba saat untuk melahirkan , Mawar akan rasa sakit seperti hendak bersalin dan kemudian hanya darah sahaja yang keluar, bayi ataupun uri tiada langsung. Tiada sebarang kesan yang menunjukkan ada tanda- tanda bayi keluar, hanya tinggal darah sahaja. Menurutnya lagi , selepas bersalin, setiap malam Mawar akan di datangi oleh anak-anaknya, hanya dalam mimpi.

Semasa kedatangan kami ke kampung berkenaan, Mawar sedang dalam pantang bersalin. Rasa sedih, sebak di dada bercampur baur dan agak sedikit tidak percaya, tetapi setelah ditunjukkan semua bukti - bukti yang ada agak mengejutkan. Mawar menunjukkan gambar scan, buku merah dan sebagainya. 

Seperti yang di ceritakan oleh Mawar, anak yang dilahirkan baru - baru ini adalah kembar lelaki. Mawar juga menceritakan anaknya dijaga oleh bunian seperti yang di datangi dalam mimpinya. Pada mulanya Mawar memberitahu agak tidak percaya bayi di dalam kandungannya yang dikandung selama 9 bulan boleh hilang begitu sahaja. Si suami juga tidak dapat menerima kenyataan dengan kejadian berkenaan, tetapi A L H A M D U L I L L A H dengan izin Allah, mereka berdua pasrah dengan ujian dari ALLAH s.w.t.



ANEH dan PELIK ! Tetapi setiap kejadian itu adalah mengikut kehendakNYA.
Nauzubillah.....




 p/s : semoga kita semua mengambil iktibar dari setiap apa yang terjadi, mungkin Allah swt nak uji Mawar dan suaminya dgn cara berkenaan, kita x tau lagi dgn cara yg mana, sesungguhnya setiap manusia akan di uji oleh Allah swt dgn cara yg berbeza. Semoga kita semua tabah menghadapinya.







Thursday, August 22, 2013

Hari Kelahiran Lelaki Kesayangan



21 August 2013


Selamat ulang tahun kelahiran untuk insan kesayanganku

A H M A D Z U L K E F L Y

Happy 28th Bornday Sayangku

Hopefully hubbyku always in a good condition, smile always, happily ever after beside me. Thanks for being a good and romantic husband for me even though sometime a little bit shying. Yes i admit it u are shying too much. But its okay ! I like it. I am so proud to be ur wife hubby.

I am so sorry hubby because for this time, i didn't have enough time to celebrate ur birthday but i promise, that this birthday would be ur beautiful memory ever !


Again , I wanna wish U....


H A P P Y B I R T H D A Y my love & i love u S O M U C H





~ Note for u HUBBY ~


No one ever saw me like U do,

No one ever heard me like U do,

No one ever kiss me like U do,

and No one ever LOVE me the way U do.


U are the one that guides me in the dark,

U are the one that holds me so tight,

U are the one i need to hear when i sad,

U are the one who won my heart.


Everytime U touch me no fear scares me,

Everytime U hug me no pain aches me,

Everytime U say U love me no other pleasure can tempt me,

Thank you so much hubby....



Whenever u need me...i'll be there for U

Standing by U

Supporting U

Because U are the brightest stars

That lighten every step of mine.



L O V E U from the deep of my heart hubby




                                                                  ~   WANY   ~




 

Monday, August 19, 2013

BFF Wedding

18 August 2013
 Location : Kampung Baroh, Kangar Perlis.


My friends wedding

Congrats to Pina & E 
For their marriage.

Hopefully both of U live in happiness until JANNAH.

A M I N


Just wanna share their lovely wedding pictures.



malam akad nikah

 wedding day

 pina with my sis in law.



THE END



Cerita Raya 2013

19 August bersamaan 12 Syawal

Rasanya masih belum terlambat utk saya ucapkan selamat hari raya.
Raya kan SEBULAN =D

Happy Eid Mubarak to all Muslim peoples.

M A A F  Z A H I R & B A T I N
kepada yg mengenali diri ini.
 

******

Tema tahun ni adalah MERAH menyala cam mak ngah.
 Persiapan raya simple x seperti tahun2 sebelumnya
Mastermind adalah kakak tapi bila kakak dah xde semuanya cam suram je
Gambar family pon dah xcomplete...

Btw xtvt ziarah menziarahi still di teruskan
Lepas balik sembahyang raya, terus ke kubur arwah kakak.
Then beraya ke rumah saudara mara terdekat saja.
The best part is tahun ni sy beraya sebagai isteri orang.

So dapat beraya kat rumah mak mertua dan juga mak sendiri sekali gus.
Korang ade???
Ni la kelebihan kahwin dekat2...xpayah nak berebut balik kampung masing2.
TAPI rasenya utk time perayaan jela best pon..
 

P/S : mode raya diteruskan walaupun dlm kesedihan.


 S E L A M A T H A R I R A Y A A I D I L F I T R I

&

M A A F Z A H I R B A T I N

dari wanie & zul sekeluarga 









Tuesday, July 30, 2013

We're both H A P P Y T O G E T H E R


A L H A M D U L I L L A H
syukur kepadanya.


Encik suami going back to normal
Even though he keep complaint still having a pain.
Hopefully he's comes back as normal as previous.
This 31st July need to refer with hospital again.
O H , such a bored routine.


 ********

L O V E  U hubby
M I S S I N G our special M O M E N T S dating together2

L O V E U from the deep of  M Y H E A R T


Whatever people talking about us just ignore it
They dont know what they are talking about

Thank You for giving me a support
Without u, i cant survive dear

 Thanks again !


***just wanna share our pic ( last dating ) before encik suami involved with that accident.




- T H E  E N D -


Tuesday, July 23, 2013

Mengidam Pulut Ayam



Ntah x tau kenapa..
Bangun aje pagi tadi terus cakap "  nak makan pulut ayam B "

Encik suami terpinga2 x cakap pape
Aku faham, dgn situasi beliau sekarang
Kalau sebelum ni nak makan apa2 dia akan carikan sampai dapat
Sekarang ni nak bawa keta pon xlepas lagi huhu

" Xpe , sayang faham B
Jangan risau, kali ni sayang cari sendiri "

*******


Nak cari kat mana eh pulut ayam bulan2 puasa ni
Selalunya makan kat Padang Besar je

***Berharap sangat ada jual kat mana2...AMIN !!


Teringin tahap gaban + air liur meleleh2 dahh
HEHEHEHEHE



Monday, July 22, 2013

Bermadu atau DiMadukan ?


Assalamualaikum wbt.


ENTRY kali ini just nak meluahkan rasa hati tentang isu POLIGAMI.

Dalam beberapa minggu neh, rata2 AKHBAR, MAJALAH dan BLOG hangat membicarakan tentang isu pelakon lelaki Asyraf Muslim yg berkahwin buat kali ke-2 di Thailand dengan Wan Sakinah tanpa pengetahuan isteri pertamanya Noor Dayana.

*********

Bayangkan apa perasaan ANDA wahai isteri2 sekiranya anda berada di tempatnya ??

T E R K E J U T  ?

 M A R A H  ?

S E D I H ??
Apa yg saya nak KOMEN di sini..

Sesungguhnya sesuatu perbuatan atau perlakuan itu jika di lakukan tanpa pengetahuan / keizinan dari pihak yg berkenaan amatlah tidak sepatutnya.

TETAPI 

Kita juga tidak boleh menyalahkan sebelah pihak sahaja. Hanya mereka yg tahu perkara sebenar.
STOP judging them !!!!!


Memang sukar untuk seorang WANITA yang bernama ISTERI itu 
untuk menerima suami yang dikasihinya, di cintainya berkahwin lagi atau dimadukan.

 Walaupun mulut merelakan dan berkata YA...
tetapi HATI ??? hanya TUHAN yg tahu..

Berkongsi barang pun kita dah marah, inikan pula berkongsi suami ???

OH Tidak !!!! 


Memang POLIGAMI dibenarkan dalam ISLAM

saya TIDAK MENOLAK Poligami.....

tetapi saya TIDAK SANGGUP untuk BERPOLIGAMI....


************
p/s : semoga perkahwinan yg dibina atas dasar cinta dan kasih sayang berlandaskan syarak ini kekal hingga hujung nyawa, AMIN.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...