THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

.

.

.

.

Wednesday, September 17, 2014

Oh MY CheeseKut


Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hari ni nak STORY cerita semalam.
Sempena Cuti Hari Malaysia. Xda buat apa-apa. Makan, Tidur je.
So merajinkan diri buat CheeseKut.
Resepi yang simple. Saya amik resepi dari member office.

So nak share dgn uolls guys :-


RESEPI CHEESEKUT

Bahan-bahannya :-

Biskut Hup Seng 
250g Cream Cheese
4 sudu besar fresh milk
1/2 tin susu pekat manis (boleh kurangkan sukatannya)
Serbuk Milo (Hiasan)


Cara-Cara Membuatnya :-

1. Dalam bekas A, putarkan creamcheese + fresh milk + susu pekat sehingga sebati.
2. Celup biskut ke dalam susu (fresh milk) seketika, jangan terlalu lama, dan kemudian susunkan biskut ke dalam bekas/loyang.
3. Tuangkan adunan yang diputar ke atas susunan biskut.
4. Ulang langkah 2 (susunan biskut) sehingga habis.
5. Taburkan milo mengikut kesesuaian. (saya gunakan choc chip untuk hiasan)
6. Setelah siap, biarkan dalam fridge semalaman.
7. Esok dah boleh makan. SIAP !!


Simple kan ???

Boleh dimakan untuk minum petang dan sebagainya.

so ini rupe CHEESEKUT saya :)





 Selamat M E N C U B A

sekian






Monday, August 25, 2014

My 1st Time Baking : Kek Lapis Keju Coklat


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia

First of all, sy nak ucapkan H A P P Y  B I R T H D A Y
untuk hubby terchenta yg ke 29.
Diharapkan semoga hubby sihat2 hendaknya. 
H A  P P Y. B A H A G I A. bersama sy.

So, untuk birthday tahun ni, terus decide nak buat kek sendiri untuk hubby, memandangkan ilmu membuat kek ni dah tersemat di dada (cewahhh..padahal baru ja belajaq) HAHAHAHA actually menjimatkan kos, xpayah nak tempah2 kek.

so, nak share dgn uollss guys. resepi yg sgt simple.

KEK LAPIS KEJU COKLAT

BAHAN A: KEK KEJU

1 cawan cream cheese
1/4 cawan gula halus/kastor
1 biji telur
1sb fresh milk
1sd tepung gandum


BAHAN B: KEK COLAT

2 biji telur
1 cawan gula halus/kastor
secubit garam
1 st esen vanilla
1/2 cawan air panas
1/2 cawan fresh milk
1/2 cawan minyak jagung
1 cawan tepung jagung
2 sb serbuk koko
1 st soda bikarbonat
1 st baking powder

CARA -CARA MEMBUATNYA:

1. Panaskan kukusan.
2. Untuk Kek Coklat (BAHAN B), putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanilla, garam. Putar hingga sebati.
3. Masukkan susu cair, minyak jagung dain air panas, putar sebati.
4. Masukkan bahan yg telah diayak (tepung gandum, serbo koko, soda bikarbonat, baking powder) sedikit demi sedikit. Putar hingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.

6. Untuk membuat kek keju (BAHAN A), putar krim cheese dan gula hingga sebati. Masukkan telur dan putar hingga kembang. Tambah tepung dan fresh milk berselang seli. Putar hingga adunan  sebati.
7. Tuangkan adunan coklat terlebih dahulu ke dalam loyang. Ratakan dan kukus selama 15 minit. Tutup permukaan tin dengan aluminium foil. Kemudian tuangkan adunan cheese, ratakan dan kukus selama 15minit. Akhir sekali, tuang baki adunan coklat dan sambung kukusan selama 1jam atau hingga masak.

UNTUK TOPPING:
sy just gunakan cooking choc, whipping cream, sedikit butter
(gunakan kaedah double boiler)


SEDIKIT INFO :
***bila anda cucuk ke dalam kek dgn menggunakan lidi, bila lidi diangkat, lidi bersih maksudnya kek dah masak.
***ada info mengatakan lagi lama anda kukus kek, lagi lama kek anda tahan.


*********










S E L A M A T  M E N C U B A



sekian



Thursday, August 14, 2014

Berita Gembira


Assalamualaikum wbt & Selamat Petang



Sebenarnya dah beberapa hari sy mendapat perkhabaran ini
Baru hari ni sempat untuk berkongsi di catatan harian sy ni.
A L H A M D U L I L L A H
Setelah hampir 4 tahun menunggu, akhirnya , Allah SWT makbulkan doa mereka. Sangat teruja dan gembira sangat bagi pihak mereka. Tahniah untuk sahabatku Mcda (nama panggilan) & Mamak.
Finally beliau disahkan 'preggy' 2 month
A L H A M D U L I L L AH rezeki dari Allah SWT
tak siapa yang tahu bila dan dimana
semuanya sudah tertulis
kita sebagai hambanya hanya perlu berdoa dan berdoa, insyaALLAH ada jalannya
Usaha, Ikhtiar dan tawakkal
dan sy sentiasa berpegang dengan kata-kata ini.

JODOH, AJAL, MAUT, REZEKI semuanya di tangan ALLAH SWT
Kita manusia hanya mampu merancang, Allah yg menentukan
Allah menguji hambanya itu setakat yg mampu.


INSYAALLAH ADA JALANNYA.


*****Sesungguhnya penantian itu satu penyeksaan kan.!!!!


P/S To Mcda : Happy sangat2 untuk hg weiii..Please take care of your baby. Doakan untuk aku sama weiii, Excited sangat2, group kita tinggal aku sorang je lagi. Bersabarlah wahai hati.....:( :( :(






My 1st Time Baking : Biskut Kristal & Biskut Mazola


Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Pagi ni agak lapang, tak banyak kerja yang nak disiapkan. So, saya tersangatlah rajin untuk bercerita di sini. Untuk entry kali ni nak share dengan korang experience buat biskut raya pulak. Al maklum la agak excited sedikit sebab saya ni jarang masuk dapur (bukak pekung sendiri ) huhu. So, bila dah bertukar status ni sedar2 diri lah ye, rajin2 kan la diri masuk dapur dan mengenali periuk, kuali. HAHAHA.

Untuk Raya tahun ni saya sempat buat 2 jenis kuih raya yg paling simple & cepat la.
So disini nak share dgn korang la betapa senangnya buat biskut ni. Org yg tak pandai masak macam saya ni pon boleh buat (ayat mesti power)*****


BISKUT BEBOLA KRISTAL (katanya......)

Bahan-Bahan: 

3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula kastor
Pewarna Pilihan (merah, kuning, hijau)
Minyak Sapi
Gula Icing (Hiasan)


Cara-Cara Membuatnya :

1. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, gula kastor ke dalam bekas. Gaulkan bersama.
2. Panaskan minyak sapi.
3. Tuangkan ke dalam adunan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh.
4. Bahagikan doh kepada 3 bekas. Letakkan pewarna pilihan.
5. Bentukkan adunan menjadi bulat2 dengan mencampurkan ketiga2 warna.
5. Bakar pada suhu 180'c selama 10 - 15 minit.
6. Setelah masak. Biarkan sedikit sejuk dan taburkan dgn gula icing.



Next biscuits :


BISKUT MAZOLA 

Bahan-Bahannya :

4 cawan kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
4 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan tepung jagung
3 cawan gula halus (kastor)
minyak mazola/minyak jagung (secukupnya untuk menguli)
Sedikit essen vanila.

HIASAN:

Kacang tanah
Kuning telur (disapu pada biskut sebelum dibakar)


CARA-CARA MEMBUATNYA.

1. Masukkan kesemua bahan kedalam mangkuk kecuali minyak.
2. Gaul hingga rata.
3. Tuangkan minyak perlahan-lahan ke dalam adunan sambil menguli dan bolehlah dibentuk bulat-bulat.
3. Sapu kuning telur di atas biskut dan letakkan kacang tanah sebagai hiasan.
4. Bakar pada suhu 180'c selama 10-15minit.(mengikut oven masing-masing)




OK. sekian perkongsian kita untuk hari ni. 
S E N A N G & M U D A H 


sekian.




Wednesday, August 13, 2014

My 1st Time Baking : Kek Laskar Pelangi


Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

Hai bloggers and readers.

Memandangkan sekarang saya dah stay sendiri dengan hubby. So boleh dikatakan makin rajin la nak masak, buat kuih untuk hubby. Sebelum ni stay with parents in law, macam agak tersekat la aktiviti memasak, yela semua mak mertua dah siapkan, balik rumah makan jew. OMG. skang padan muka haha.

So, hari ni nak share dgn korang experience baking my 1st cake untuk raya tempoh hari.

My first time baking cake.
So, sy namakan kek ini

'Kek Laskar Pelangi'


Bahan2:

3 cawan Tepung Kek (Blue Key)
1 cawan Marjerin Planta
1 cawan Gula kastor ( tapi sy guna gula biasa & kisarkan)
5 biji telur
2 sudu esen vanilla
Sedikit susu cair (untuk menampakkan kek sedikit moist/lembap)
secubit garam halus
Pewarna pilihan (merah, koko, kuning, hijau)


Cara-caranya:

1. Panaskan oven pada suhu 170'c
2. Ayakkan tepung bersama garam. Ketepikan.
3. Pukul marjerin dan gula sampai kembang. 
4. Masukkan telur. Pukul lagi.
5. Kemudian masukkan esen vanila.
6. Masukkan bahan yang diayak sikit2 bersama-sama susu cair. Pukul adunan (anggaran 10-15minit)
7. Asingkan adunan dan masukkan pewarna mengikut warna pilihan.
8. Tuangkan ke dalam loyang (cara melapis adunan boleh lihat di sini : KLIK DI SINI )
9. Bakar pada suhu 170'c selama 60 minit (bergantung kepada oven masing-masing)


***inilah hasilnya..









S E L A M A T  M E N C U B A

sekian





Thursday, May 15, 2014

Happy 27 Bornday Wanie !!!


Assalamualaikum & Salam 1Malaysia

Dah bersawang gamaknye blog ni.
Lama sudah tidak menjengah dan mengUpdate ape yg patut..

So, entry kali ni just throwback sambutan ulang tahun yg ke 27 pada 9 Mei yg lepas
Xde la sambutan sangat pon, celebration between wifey & hubby jew
Xsangka hubby saya yg xsweet ni pandai jugak buat suprised.
A roses & birthday cake sudah cukup melengkapka  kegembiraan hati ni
Thanxs Hubby. U are my soul, my heart, U are the best ones i've ever had.

How times flies and i am getting older and older...
CEPATNYA...
Rasa mcm semalam jew baru habis zaman persekolahan.
Tiba2 dah kahwin, Tiba2 dan semua tiba-tiba la..
Dan saya??

Masih terumbang ambing disini.

Anyway A big thanxs  to my hubby sbb dah melengkapkan hidup sy yg kosong ni.

AND last but not least...

H A P P Y B I R T H D A Y W A N I E
May All Ur Wish/Dreams Comes True
Amin.

 
******

The same day on my birthday celebration, hubby requested to eat Laksa.
So my first timer making Laksa.
ALHAMDULILLAH
menjadi. air tangan isteri itu indah bukan.


~sekian~

Thursday, April 24, 2014

Misteri Ketukkan itu


24-04-2014, 4.55 p.m.

Assalamualaikum & Salam 1Malaysia to all bloggers & readers

Hari ini punya ENTRY nak bercerita dengan korang satu kisah misteri yang mengganggu sy & hubby dua tiga hari kebelakangan ni.

Kisah bermula di rumah mertua sy. OK macam ni. After kawen, officially sy menetap di rumah suami bersama-sama dgn familinya. Belum ada rezeki untuk berpindah nak menetap berdikari lagi. InsyaAllah berharap agar doa kami diperkenankan olehNYA. Amin !

Alkisah misterinya bermula di sini. Sy tak tau nak cakap mcm mana. Mungkin perasaan sy jer. Tapi kalau nak diikutkan dah berkali-kali sy alami situasi ni berulang kali.

Setiap kali sy mandi (bilik air dlm bilik) sy akan dengar ketukkan yang kuat sangat pada pintu bilik kami. So sy pun keluar dari bilik air, and bergegas ke pintu bilik untuk buka kalau2 ada orang yg ketuk. And ternyata memang xda orang. Mula2 sy cuba sedapkan hati cakap mungkin ada org ketuk atau perasaan sy jer. Tapi situasi ni berlaku setiap hari. Kebetulankah??? atau Perasaan sy kah???

Kadang2 naik giler memikirkan apa yg jadi sebenarnya.
Bila sy usulkan cerita ni pada suami, dia akan advice untuk lupakan je, sy ni fikir banyak sangat. Sy sedar dia xnak sy fikir yg bukan2 disebabkan sy ni lemah orangnya. Byk kali histeria, and macam2 lagi la...So sy follow je la..

Tapi kebelakangan ni jugak, hubby asyik merungut, dia cakap bila masuk bilik, terasa macam sy memanggil nama dia, dia toleh memang xda sapa-sapa, and pada masa yg sepatutnya sy memang xda kat rumah (pergi keja).

Misteri sangat kejadian2 macam ni.
Apa yang sy tau, berdasarkan pengalaman2 sebelum ni memang sy tahu kewujudan makhluk2 lain disekeliling kita, tapi sy berharap sangat tiada sebarang gangguan terhadap kami yang boleh memudaratkan hubungan kami.

Mohon ALLAH swt jauhkan segala musibah berkenaan.
AMIN.



p/s : rasa tenang hati dapat luah cerita apa yg sy rasa sbb bila cerita kat hubby dia xnak sy fikir sgt. stress >_<



Dear God, I wish I was HER..


Expression of my HEART.
Please listen carefully....

********


" I wish I was HER "

" I wish I was HER and HER "

" I wish i have what she have "

" I wish that i be like she being "

" I wish i could smile like she smiles "

" I wish i work like she work "

" I wish i can be like HER "


Dear God, please listen to my heart, please listen to my prayer
I am being so bad ~ ~  H O P E L E S S
not because I am not grateful for what I have
but
 just wonder why i cannot being like HER
why i cannot get what she have
wonder why i cant be like her

Dear God, please make me feel comfortable
Please make me feel peace

*
*
*
*

SERABUT with all that things happen.
I need a space.






Wednesday, April 16, 2014

Day 2 : Bertudung Bawal Ala-Ala Fareeda


Assalamualaikum wbt & Salam 1Malaysia

Day 2: Still memakai tudung bawal ala-ala Fareeda
Hari ini temanya "pink colour" & brooch nya masih sama

Rentetan dari posting di FB saya semalam, banyak sangat yg PM bertanyakan beli tudung ni kat mana?

So just nak tekankan di sini, tudung ini tidak dibeli di mana2, hanya cara pemakaiannya di create oleh insan yg bernama YunaBella...
(blh klik pada link di atas namanya) 

So, kepada kawan2 yg still confuse, actually ini adalah tudung bawal biasa, sy cuma kenakan pin di bahagian dada untuk kelihatan seperti tudung fareeda.

p/s : kalau nak diikutkan fesyen pakai tudung cmni dah ada sejak zaman mak2 kita rasanya, dulu diaorg just letakkan cincin dan gulung tudung ke dalamnya.
 so sekarang just dimodenkan sedikit untuk nampak lebih menarik.


*
*
*
*
*
Just nak share picture for today




Tuesday, April 15, 2014

My First Tudung Bawal Ala-Ala Tudung Fareeda


Assalamualaikum wbt & Salam 1Malaysia to all Bloggers

Today's Entry nak berkongsi pasal fenomena tudung bawal ala-ala fareeda ni
Kian meletop bak pisang goreng panas yg dijual di tepi-tepi jalan
Tudiaa....Boleh bayangkan X??

Macam mana tuh yew.
Actually sy ni bukannya founder pon.
Just copy & paste je, so jgn la SALAH FAHAM pulak.
so fenomena ni di "create" kan oleh bloggers di bawah ni

So, thanxs to her dan disebabkan idea bernas beliau ni sy pon dah terikut2 fesyen tudung beliau ni
Apa yang boleh sy katakan di sini, 
Sy SUKA sangat2 sbb
  • MURAH

  • SIMPLE

  • JIMAT MASA

and paling penting  

  • MENUTUP AURAT (bhgian dada)


so selamat mecuba utk anda2 di luar sana.
SHARING is CARING right??

**Meh nak share picture sikit.


p/s : wearing green today. rasa macam fall in luv with GREEN >_<



Monday, April 14, 2014

Musim Harum Manis Datang Lagi



Assalamualaikum wbt & Salam 1Malaysia ....

This entry juga still berkisahkan tentang makanan.
As usual, wany memang xdapat dipisahkan dari makanan, sbb tuh badan wany sangat comel HAHAHA, dapat hubby pon kaki makan, dah memang elok sangat la :)

So, bila menjelang bila April - Mei
Setiap warga Perlis mesti dah tau kenapa
Time ni la musim nak menikmati Mangga/Mempelam Harum Manis
The best things is, mempelam ini hanya terdapat di Perlis OKAY.
Keistimewaan Negeri Kelahiran sy.

Sangat beruntung sbb dekat rumah sendiri memang dah ada pokok harum manis
Hasil tinggalan arwah atok yg tanam pokok keliling rumah
So xda la susah sangat nak merasanya
Kalau x "kopak" juga poket nak membelinya
Dengar cite tahun ni 2014, 1KG =RM22
Bayangkan lah sekilo berapa biji sangat la kan

A L H A M D U L I L L A H
Untuk tahun ni, masih diberi kesempatan untuk merasa kenikmatannya
Lepas kempunan mengidam.
:)
 
Enjoy eating with pulut (perghhh terliur)

P/S : Kpd sesiapa yg nak mencuba boleh datang berkunjung ke Negeri Perlis.



The Best of "Sup Gear Box" ever in Perlis


Assalamualaikum wbt & Salam 1Malaysia all bloggers
 14-04-2014, 3.00PM

Today's entry nak story kisah last weekend
Tiada yg menarik , cuma nak share dgn korang satu gerai yg sangat sedap untuk menikmati sup gear box di sekitar negeri kelahiran sy Negeri Perlis.

Memandangkan sekarang sangatlah susah nak cari " sup gear box " ni.
Mungkin disebabkan harga kaki lembu tuh sangatlah mahal
So, banyak kedai2 sebelum ini yg menyajikan sup berkenaan dah tutup, atau boleh dikatakan diaorang dah tukar menu la.

Cari punya cari ~ FINALLY we all jumpa juga gerai ni
Baru buka since this year rasanya.
Sebelum ni rasanya kedai ni hanya jual makanan berasaskan sup 
such as bihun, koteaw, mee sup
At last lalu baru2 ni tetiba tengok dah ada "sign board" pelbagai jenis sup
sup perut, sup tulang rusuk, sup gear box and etc...

So, we all tidak melepaskan peluang untuk cuba.
Memandangkan hubby sangat2 suka makan sup gear box & both of us ni boleh dikatakan as afood hunter jugak.

Nama kedai : "Sup Meletop"
Lokasi : Depan Nat Balai Baru (Pasar Pagi/Malam)
Harga : Depends on the size of the bone :) 
yang we all mkn malam tuh harganya RM22
***bagi sy mmg OK la memandangkan kaki lembu kan mahal skrg

so, meh nak tunjuk gambar sikit..


~ S E L A M A T  M E N C U B A ~




Thursday, March 27, 2014

KunFayaKun


Assalamualaikum wbt
27-03-2014 , 3.50 p.m

Agak panas cuaca hari ini. Sedikit berpeluh2 walaupun dalam air cond.
Hari ni sangat lapang, x banyak kerja, so sempat la nak jadi keyboard warrior, stalk page orang tuh, orang nii hehe...

Then terbaca one's of my friend's status. SEDIH je bunyi nya.
Comment dari teman2 pon xberbalas.
Cuba beranikan diri untuk bertanya.

A L H A M D U L I L L A H 
Pertanyaan berbalas dengan jawapan.
Sedih dan sebak.
Sempat juga berkongsi rasa hati dengan beliau disebabkan aku juga pernah mengalami situasi yg sama hampir 2x.
Apakan daya, Mungkin bukan rezeki kita, walaupun kita sudah berusaha sehabis daya
Hanya pasrah dan redha kepada ALLAH swt.
*
*
*
KunFayaKun
*
*
*
Andainya ia menjadi rezeki kita, insyaallah Allah dah janjikan yang terbaik untuk kita, Andainya TIDAK, apa yang mampu hanyalah berdoa. Kita jaga sebaik manapun tetap tidak akan menjadi rezeki sekiranya tidak diizinkan olehNYA.

Temanku ini mengalami situasi yang sama.
Keguguran untuk kali ke-2
Dan sekarang di tempatkan di hospital utk rawatan lanjut
Sedih :(

Apapun mampu doakan yang terbaik untuk beliau.

Semoga cepat sembuh sahabat.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...